Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Aanschaf
Huisvesting
Verzorging
Gezondheid
Aanschaf

 

Een bewuste keuze

Een dier koop je nooit zomaar en een exotisch dier als de chinchilla is nu eenmaal ook geen doorsnee huisdier. Hier bespreken wij de belangrijkste aandachtspunten - de positieve maar ook de negatieve - die je zeker in gedachten moet houden als je erover denkt om chinchilla's als huisdier te houden.

Chinchilla's zijn heel intelligente dieren – intelligenter dan andere knaagdieren - die snel bijleren. Ze hebben ook elk een eigen karakter. Het zijn zeer nieuwsgierige, speelse huisdieren waar je jaren plezier aan zult beleven. Een chinchilla is goed tam te maken en bijt in principe nooit. Ze houden zichzelf goed schoon en geven zelf geen geur af. Chins hebben op zich weinig verzorging nodig en worden zelden ziek.


Chinchilla's hebben elk een eigen karakter


Chinchilla’s zien er heel leuk uit en hebben een extreem zachte pels. Hoewel ze er heel aaibaar uitzien, zijn het echter geen dieren die lang op schoot zullen blijven zitten. Het zijn actieve, eigenzinnige dieren die graag al rennend en springend hun omgeving verkennen. Ze zijn daarom ook minder geschikt voor jonge kinderen die op zoek zijn naar een knuffeldier, maar met een goede begeleiding en mits de juiste afspraken, kunnen ook zij ontzettend veel plezier beleven aan hun chinchilla's. Een tamme chinchilla is nooit agressief naar mensen toe, kan gerust opgepakt en geaaid worden, maar geniet vooral van vrij rondspringen en actief spelen. Je kan ze uit de kooi halen en laten rondlopen in de kamer.

Chinchilla's zijn schemer- en nachtdieren die overdag meestal rusten. Ze zijn echter ideaal voor schoolgaande en werkende mensen, aangezien ze wakker worden wanneer je ’s avonds thuis bent. Chins zijn in vergelijking met andere knaagdieren duurder in aanschaf en hebben ook een grote kooi nodig; prijs van het voer en andere onderhoudskosten zijn dan weer laag. Eénmaal de eerste kost gedragen is, kan je vele lange jaren van je huisdieren genieten: ze kunnen 15 tot zelfs 20 jaar oud worden. Ze moeten wel minstens per twee gehouden worden. Chinchilla’s zijn koloniedieren en ook al geef je ze veel aandacht, je kan nooit het chinchillavriendje vervangen. 

 

Chinchilla's zijn echte groepsdieren
 
 
Als je kiest voor een open kooi zoals een traliekooi, moet je er rekening mee houden dat je regelmatig rommel (keuteltjes, bodembedekking) rond de kooi zal terug vinden. Ook het broodnodige zandbadje kan stof geven rond de kooi. Bij een meer gesloten kooi heb je deze problemen uiteraard minder.

Chinchilla’s zijn overtuigde knaagdieren en zullen aan werkelijk alles knagen. Als je hen laat loslopen in de kamer zal je voorzorgsmaatregelen moeten nemen voor de elektriciteitskabels en andere gevaren zoals een openstaand toilet en eventuele andere huisdieren.

Tenslotte moet je er rekening mee houden dat je 2 volwassen chinchilla’s niet gewoon plompverloren bij elkaar kunt zetten, je zal ze aan elkaar moeten koppelen om ruzies te vermijden. Meer hierover vind je in het onderdeel Koppelen
 

Waarop letten?

Als je een chinchilla gaat kopen, wil je natuurlijk een gezond dier. De vacht moet schoon, wollig en vol zijn, zonder gaten of schilfers. Ogen, oren en neus horen schoon te zijn. De tanden van een volwassen chinchilla horen oranjegeel te zijn. Koop geen chinchilla waarvan de kin nat is van het kwijlen aangezien dit meestal duidt op (vaak dodelijke) gebitsafwijkingen. Let er ook op hoe de chins gehuisvest zitten: een schone kooi met vers water in een schoon flesje en het juiste voer is een vereiste. Controleer of er normale keuteltjes in de kooi liggen aangezien chinchilla's die slecht verzorgd worden snel diarree kunnen krijgen. Controleer ook steeds het geslacht van de chinchilla die je wil kopen, ook al is het een fokker die je kent. Probeer iets over de afkomst van de chinchilla te weten te komen. Aan de ouderdieren zie je vaak hoe de kleine chinchilla kan uitgroeien. Bovendien kan je je aan de hand van een (gecodeerde) stamboom ervan vergewissen dat er geen sprake is van inteelt. 

De prijs van een chinchilla kan erg variëren al naargelang de kleur maar vooral ook naargelang de "kwaliteit" van de chinchilla. Net zoals bij honden en katten bestaan er ook chinchillashows waarin de mooiste en beste dieren prijzen kunnen winnen. Hierbij kijkt men niet alleen naar de pels maar ook naar de bouw en algemeen voorkomen van de chinchilla. Het “schoonheidsideaal” is een grote, geblokte chinchilla met een dichte vacht die helder van kleur is. Een smalle chinchilla met een spitse snuit en een rommelige, openstaande vacht is veel minder geliefd.

Indien je wenst te fokken met chinchilla’s, let je best ook op de kwaliteit en de kleuren (genetica) van het dier.
Wil je chins in de eerste plaats als huisdier houden, let dan naast hun gezondheid vooral op het karakter van de diertjes. Zoek een handtam nieuwsgierig dier dat zich vrolijk en actief gedraagt. Je kan zowel verschillende bokjes bij elkaar als verschillende vrouwtjes bij elkaar houden.


Waar koop je een chinchilla?

Bij grote broodfokkers wordt er vaak gewerkt met een draadkooiensysteem waarbij de dieren in erg kleine kooitjes zitten. Wij zijn geen voorstander van deze fokmethode aangezien het ons inziens dieronvriendelijk is. De dieren kunnen misschien wel mooi zijn, maar veelal verre van tam. Gezien de grootschalige kweek zullen vele dieren ook in de bonthandel terecht komen, een praktijk die wij niet steunen.
  
Je kan ook op zoek gaan naar een kleine hobbyfokker waar het welzijn van de dieren op de eerste plaats staat. De dieren zullen over het algemeen tammer zijn en meer aandacht krijgen dan bij een grote fokker die honderden chins heeft. Een goede liefhebber zal ook de nodige informatie en goed advies verschaffen. De babychins zullen er met liefde verzorgd worden en ook na de aankoop kan je er steeds terecht voor verdere vragen. Langs deze weg krijg je meestal een stamboom mee. Let er op dat het een èchte stamboom is maw een stamboom waar de stamnummers op vermeld staan. Stel al je vragen en vergewis je ervan dat er met kennis van zaken gefokt wordt. Niet elke chinchillahouder die een mannetje en een vrouwtje bij elkaar zet kunnen we een goede hobbyfokker noemen!


Bij de betere hobbyfokker staat welzijn op de eerste plaats.

 
Af en toe zie je in sommige dierspeciaalzaken of zelfs op de markt ook chinchilla's te koop staan. De verkopers weten echter vaak weinig of niets over chinchilla's en de verzorging laat vaak te wensen over. Bovendien heb je meestal geen enkele zekerheid over de herkomst van de chinchilla's: het kunnen chins zijn met genetische afwijkingen zoals gebitsafwijkingen die niet onmiddellijk zichtbaar zijn of zelfs mishandelde dieren die al het vertrouwen in de mens hebben verloren. Ook kan je nooit zeker weten of de chins geen familie zijn van elkaar, zelfs zonder dat de verkoper het weet, en loop je een groot risico op inteelt.

Transport

Vervoer je chinchilla niet onnodig aangezien het nogal stressgevoelige beestjes zijn. Gebruik een gesloten transportbox met voldoende ventilatie en hou het vervoer zo kort mogelijk. Je kan hooi op de bodem van de box leggen zodat de chin zacht zit en iets heeft om op te knabbelen. Laat de transportbox in geen geval achter in een warme auto, door hun dichte pels kunnen chinchilla’s niet goed tegen de hitte.

Zorg ervoor dat je de kooi van je nieuwe chinchilla al hebt ingericht met al het nodige vooraleer je je chinchilla gaat halen. Op die manier kan je het verblijf in de transportbox zo kort mogelijk houden en kan je chinchilla sneller tot rust komen in zijn nieuwe thuis.