Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Voortplanting
Bevalling
Ontwikkeling
Problemen
Shows
Bevalling

Op 15 december 2010 beviel Ushi, een ebony brown vrouwtje van 18 maanden oud, van 2 prachtige kleintjes. Wij hadden het geluk om tijdens de gehele bevalling erbij te blijven en onderstaande fotoreportage is hier het resultaat van. De foto's zijn genomen doorheen het plexiglas van de kooi om Ushi zo min mogelijk te storen, sommige foto's zijn hierdoor niet heel scherp. De gehele bevalling is vlot verlopen en zowel moeder als kleintjes stelden het prima.

Chinchilla's bevallen meestal rond het ochtendgloren. Gezien deze bevalling in december plaatsvond, begon het later op de ochtend gezien het ook pas later licht wordt. Buiten sneeuwde het dikke sneeuwvlokken toen Ushi stilletjes begon aan haar zware taak.

Ushi gaat rond 7u op de bodem van de kooi zitten, in een vooraf uitgegraven kuiltje. Let op haar dikke, hoogzwangere buik.
Rond 8u30 wordt zij onrustig, ze gaat liggen op haar buik, staat weer recht, gaat liggen en overstrekt haar rug zoals op de foto hieronder.Rond 9u kan ze haast niet meer stil blijven zitten, ze kruipt over de grond, gaat in de meest vreemde houdingen liggen/staan.Om 9u10 krijgt ze persweeën, die duidelijk zichtbaar zijn aan de flanken. Ze slaakt kreten bij elke wee en je ziet haar duidelijk persen. Aan haar mimiek is nu duidelijk te zien dat ze pijn heeft.Tijdens een perswee reikt ze naar onderen...


...en haalt plots het eerste kleintje tevoorschijn! Om 9u12 wordt er een zwart zoontje geboren. Ze bijt de vliezen stuk en de navelstreng over. Het kleintje is uiteraard kletsnat.

 

Ze neemt het kleintje meteen onder zich en begint het te wassen. Het kleintje begint voor het eerst in zijn leven geluidjes te maken. Het staat meteen op zijn eigen pootjes en blijft instinctief bij de moeder.
Het kleintje wordt warm gehouden onder mama's oksel en gaat al meteen op zoek naar een tepel om te drinken. We zien hier nog net zijn neusje. Ondertussen gaat moeder verder met de persweeën en de bevalling van het tweede jong.
Om 9u32 bevalt ze van een pastel dochtertje. Ook zij wordt meteen proper gemaakt.


 

Moeder eet ook de vliezen en de placenta (moederkoek) op. Dit maakt een smakkend geluid en is een wat bloederig tafereeltje, doch noodzakelijk en natuurlijk.
Dit wordt geïllustreerd op onderstaande foto, genomen tijdens een andere bevalling.En dit is het resultaat van al dat harde werk: enkele uren later hebben we 2 prachtige wollebolletjes!