Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Genetica
Standaard
Beige
Wit
Ebony
Velvet
Violet
Saffier
Blue Diamond
Royal Persian Angora
Black Pearl
Ebony

De Ebony chinchilla is makkelijk herkenbaar aan het feit dat de buik niet wit is maar gekleurd.
In aanwezigheid van 1 Ebonygen (heterozygoot) is de kleur van de buik een tint lichter dan de rug. In aanwezigheid van 2 Ebonygenen (homozygoot) is de kleur van de buik even donker als de rug.

Hetero Ebony <Ee>

De Hetero Ebony chin is meestal zwart op de rug met een donkergrijze buik. De kleur kan echter variëren van donkergrijs over het hele lichaam tot een bijna volledig zwarte chinchilla met een zeer donkergrijze buik. De chins worden meestal donkerder naarmate ze ouder worden. De term Hetero slaat op heterozygoot voor Ebony.

    
Hetero Ebony


Homo Ebony <EE>

De Homo Ebony is glanzend zwart over het hele lichaam, ook de buik hoort pikzwart te zijn. De term Homo slaat op homozygoot voor Ebony.

    
Homo Ebony
 

Ebony White en Ebony Zilver <EEWw of EeWw>

Dit is een combinatie van de genen Ebony en Wit. Deze chins zijn wit met grijze schakeringen die kunnen overlopen op de buik. Dit is niet steeds het geval, aan sommige Ebony Whites is het niet te zien dat ze de Ebony factor met zich mee dragen. De Ebony White kan ook in Bontpatroon voorkomen, met duidelijk afgelijnde witte en grijze gebieden in de vacht. Ebony Zilver is een witte chin met zilveren haarpunten, vaak ook op de buik. De chins zien er bij geboorte meestal uit als een Hetero of Homo Ebony met de kenmerkende witte staartpunt. De vacht zal met de leeftijd meestal lichter worden van kleur, maar kan ook weer donkerder worden of plots donkere schakeringen gaan vertonen.


Ebony Zilver
 

Ebony Pastel en Ebony Brown <EeBb>

Dit zijn telkens combinaties van de genen Ebony en Beige. De Ebony Pastel is licht bruin met een pastelschijn en een beige buik. De kleur kan gaan van zeer licht bruin (soms ook "Ebony Beige" genoemd) tot middenbruin. De Ebony Brown is midden- tot donkerbruin met een lichtbruine buik. De ogen zijn bordeauxrood, de oren roze.


Ebony Brown
 

Chocolate <EEBb>

De echte Chocolate chin is homozygoot Ebony en diepbruin van kleur. Ook de buik is donkerbruin. De oortjes zijn roze, de ogen bordeauxrood.


Chocolate

 
Ebony Blond <EeBB> of <EEBB>
Hier hebben we een combinatie van 1 of 2 Ebony genen met 2 beige genen. We krijgen de licht Blonde kleur rondom rond. De ogen zijn rood, de oren roze. in sommige gevallen kan de buik zelfs een bruine kleur hebben.


Ebony Blond