Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Typisch Chin
Chinchilla's onder elkaar
Koppelen
Chinchilla's onder de mensen
Tam Maken & Hanteren
Geluiden
Geluiden

Op de eerste plaats hoor je als chinchillahouder geluiden uit de kooi: chins die springen tegen de wand, trekken aan tralies, knagen aan takjes… Chinchilla's hebben echter ook een breed spectrum aan vocale geluiden. De ene chin is al wat vocaler dan de andere, sommige chins zijn zelfs echte babbelaars. Enkele typische geluiden vind je hieronder.

Contactgeluiden:
Tijdens het spelen kunnen de chinchilla's heel zachte piepjes/toetjes voortbrengen, alsof ze met elkaar aan het babbelen zijn. Een chinchilla die een vriendje op afstand wil roepen kan luid beginnen toeten, meestal in crescendo.

Angstgeluiden:
Een chinchilla die plots ergens van schrikt zal een luid hikkend geblaf produceren. Een chinchilla die doodsangsten uitstaat, kan ook echt beginnen schreeuwen tot krijsen. Het spreekt voor zich dat we dit geluid in normale omstandigheden nooit horen.

Protest- en verdedigingsgeluiden:
Als een chinchilla zijn ongenoegen wil laten blijken, kan hij dit op verschillende manieren doen: een kort, kwekkend geluidje, een brommend geluidje, zelfs wat pruttelend... Het kan raar overkomen als je dit leest, maar als je het hoort is het duidelijk dat de chin protesteert.

Paringsgeluiden:
Het bokje maakt bij seksuele opwinding een soort tsjilpend geluid, wat je enkel zult horen als het bokje wil paren. Hierbij kan het bokje ook gaan kwispelen. Het vrouwtje kan aanvankelijk ook opgewonden "protest"geluidjes maken, welke toch niet helemaal hetzelfde klinken als het echte protestgeluid. Dit alles maakt deel uit van het voorspel. Na de paring zal het bokje een reeks luide blaffende geluiden aanheffen, wat hij volhoudt tot hij helemaal schor is. Ook dit geluid hoor je enkel en alleen na een dekking.

Babygeluiden:
Baby's maken veel vaker geluidjes dan volwassen chins. Een tevreden baby die warm onder zijn mama ligt, kan zelfs continu zachtjes zingen. Babytjes kunnen ook zeer luid piepen, vb wanneer ze neuzen met de mama na eventjes weggeweest te zijn, of wanneer de moeder ze schoon maakt. De moeder van haar kant heeft een speciaal, zacht mokkend geluidje om haar kleintjes bij zich te roepen en gerust te stellen. Verder kunnen de babychins ook alle contact- en protestgeluidjes voortbrengen als de volwassen chins, zij het meestal luider.