Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Aanschaf
Huisvesting
Verzorging
Gezondheid
Huisvesting

 

De ideale chinchillahabitat

Chinchilla's hebben een grote en ruime kooi nodig. De minimumafmetingen bedragen 80 x 80 x 60 centimeter, maar hoe groter hoe beter. Aangezien chinchilla's graag klimmen en klauteren kan de kooi verder ingericht worden met verdiepen, zitplankjes en eventueel dikke klimtakken.

Soorten kooien

Beginnende chinchillahouders kopen vaak een traliekooi aangezien dit makkelijk te verkrijgen is. Kies een ruim model, zonder plastic en met grote deurtjes.  Gaas of tralies op de bodem is af te raden. Een groot nadeel van de traliekooi is de rommel die je dagelijks zal terugvinden om en nabij de kooi.

Zelfgebouwde kooien vergen veel bloed, zweet en tranen, maar kunnen zeker de moeite lonen. Je kan de kooi precies indelen zoals je zelf wilt en je materialen zelf kiezen: aluminium, MDF, meubelpanelen, plexiglas… Zo kan je ervoor zorgen dat er veel minder rommel uit de kooi kan vallen. Het is soms makkelijk te vertrekken van een bestaande kast of vitrinekast. Met wat creativiteit kan je de ideale chinchillavilla creëren, die liefst ook nog praktisch is en mooi kan staan in je interieur.


   

Enkele zelfgemaakte chinchillakasten

 
Chinchilla’s zijn fervente knagertjes en hiermee dien je rekening te houden bij het kiezen van je kooien en materialen. Kies materialen die ofwel vernietigd mogen worden (vb hout) ofwel bestand zijn tegen het knagen (vb aluminium). Plastic is absoluut te vermijden. Sommige verkopers beweren dat ze "extra hard plastic" verkopen waar de chinchilla niet aan zou kunnen knagen. Dit is een fabeltje, ze knagen er gewoon los door. Ook aan houten speeltjes, plankjes en takken zullen ze knagen, neem daarom zeker geen giftige houtsoort of hout van naaldbomen maar gebruik vurenhout, wilg, fruitbomen,... Je zal houten plankjes regelmatig moeten vervangen tenzij je er voor kiest om ze af te werken met aluminium profieltjes. Als algemene regel geldt wel: onderschat nooit de knaagcapaciteiten van een chinchilla!


Deze centimeters dikke wilgentak werd op enkele uren tijd bijna volledig doorgeknaagd.
De dader: een 4 weken oude babychinchilla...

Chinchilla's zijn goede springers, maar kunnen zich soms wel eens misrekenen. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat ze niet hoog kunnen vallen. Plaats dus voldoende plankjes op verschillende hoogtes of zorg voor een tussenverdiep als je een hoge kooi hebt. Let er op dat de deuropening groot genoeg is of dat er meerdere deurtjes aan de kooi zijn, zodat je steeds bij de chinchilla kan indien nodig.

De kooi zet je best op een koele, rustige plaats. Chinchilla’s kunnen sterven bij hoge temperaturen, dus hete zolders of veranda's zijn zeker niet geschikt. Zet ze ook niet in een drukke doorgang zodat ze niet telkens gestoord worden in hun slaap. Plaats de kooi niet te laag om te vermijden dat de chins zich bedreigd zouden voelen wanneer ze steeds langs boven benaderd worden.

Chinchilla's kunnen goed tegen de koude, maar kunnen absoluut niet tegen vocht. Vergeet nooit dat het eigenlijk woestijndieren zijn. Chinchilla's moeten dan ook binnenshuis gehouden worden, ze kunnen niet tegen ons natte klimaat.

Ontsnappen

Chinchilla's zijn zoals reeds vermeld intelligente dieren en ook ware meesters in het ontsnappen uit hun kooi. Een deurtje van een traliekooi dat gewoon toeklemt krijgen ze met het grootste gemak open, ze kunnen sommige deurtjes zelfs los uit de hengsels trekken/duwen. Bovendien kunnen ze zich door zeer kleine spleetjes wringen: een opening van enkele centimeters is al voldoende. Chinchilla's kunnen zich vol overgave bezighouden met hun ontsnappingspogingen en eenmaal ze er in geslaagd zijn om een keer te ontsnappen en van de vrijheid geproefd hebben, zullen ze dit zeker nogmaals proberen. Wij houden ons aan de stelregel: beter een slotje teveel dan eentje te weinig.


Deze chinchilla test het gaas: is het 'chinproof '?

 

Babyveilig

Als je jongen kan verwachten, dien je ervoor te zorgen dat de kooi veilig is voor de babychins. Deze zullen al vanaf de eerste dag de kooi verkennen en uittesten. De kleintjes zijn sterk en dapper maar hebben geen notie van diepte of afstand. Een babychin van een paar dagen oud kan langs de tralies vertikaal omhoog klimmen tot op gevaarlijke hoogtes met risico op vallen. Daarom moet er bij de inrichting van de kooi extra aandacht worden besteed aan het feit dat de baby's nooit een al te hoge val kunnen maken door planken en/of verdiepingen op verschillende hoogtes te plaatsen. Bij traliekooien moet je er op letten dat de tralies niet te ver uit elkaar staan. Als de kleintjes met hun hoofdje er tussendoor kunnen, kunnen ze ontsnappen en uit de kooi vallen.
 

Bodembedekking

Er zijn verschillende soorten bodembedekking waar je uit kunt kiezen : houtvezel, geperste houtvezelkorrels, beukensnippers, aubiose, vlaslemen, katoenvlokken,... De keuze is persoonlijk en vaak ook afhankelijk van de prijs.
Gebruik GEEN STRO als bodembedekking aangezien dit een broeiplaats vormt voor schimmels en bacteriën. Zand of aarde is ook niet geschikt.
 

Accessoires

Huisje:
Een slaaphuisje of een schuilplaats is geen must. Kies een chinchillaveilig huisje zonder plastic, scherpe randen of uitstekende nagels. Let er ook op dat je indien nodig altijd aan de chinchilla kan: neem dus een huisje zonder bodem of eentje waar het dak vanaf kan. Je kan ook een grote terracotta kruik gebruiken.


    
Een terracotta kruik of een wilgenbrugje vormen ideale schuilplaatsen. 

Etensbakje:
Het voer geeft u best in een roestvrijstalen of keramieken bakje. Dit moet afwasbaar zijn en zwaar en stevig genoeg zodat de chinchilla's het niet kunnen omgooien of als speelgoed gebruiken.

 

RVS etenbakje, bevestigd aan de wand

Hooibal:

Hooiballen zijn een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat het hooi niet op de bodem valt en bevuild wordt. Een andere mogelijkheid is een hooiruifje.

 

Een hooibal houdt het hooi schoon

 
Drinkflesje:
De meeste drinkflesjes zijn gemaakt uit plastic en bijgevolg niet knaagbestendig: hang ze buiten de kooi. Plastic drinkflesjes vind je in elke dierenwinkel. Indien je een flesje in de kooi wil hangen, moet je op zoek gaan naar een glazen drinkflesje met een metalen tuit.