Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Typisch Chin
Chinchilla's onder elkaar
Koppelen
Chinchilla's onder de mensen
Tam Maken & Hanteren
Geluiden
Koppelen

Zet nooit zomaar 2 chinchilla's die elkaar niet kennen bij elkaar. Dit kan resulteren in vechten, soms zelfs tot de dood er op volgt.  Je moet de chins eerst aan elkaar laten wennen via een koppelproces. De enige uitzondering hierop zijn kleine babychins: zij worden meestal zonder problemen aanvaard door elkaar en door volwassen chins. Blijf er wel eventjes bij om zeker eventueel te kunnen ingrijpen moest het toch niet lukken.

Een vuistregel bij het koppelen is dat de chin die begint met vechten ‘gestraft’ moet worden: neem hem weg uit de kooi, ook al is dat de chin die je het langste hebt. Grijp tijdig in wanneer de chins vechten, maar haal ze ook niet té vroeg uit elkaar. Protestgeluidjes, een urinespray in elkaars gezicht, elkaar een keertje wegjagen van een plankje of zelfs een pluk haar uittrekken kan allemaal geen kwaad. Zie je echter dat de chins elkaar continu achterna zitten of elkaar fysiek te lijf gaan en echt bijten, dan moet je ze uiteraard onmiddellijk uit elkaar halen.

Het meeste succes kan je boeken als je beide chinchilla’s tegelijkertijd in een onbekende kooi zet: een neutraal terrein zodat geen van beide chins zijn territorium wil verdedigen.

Je kan ook 2 traliekooien tegen elkaar zetten om de chins zo aan elkaar te laten wennen.
Je kan ook een ruime traliekooi in twee delen door middel van nertsengaas. Op deze manier kunnen ze elkaar zien en ruiken. Let er wel op dat ze elkaar niet kunnen bijten door de tralies heen. Als je ziet de chinchilla's zich niet meer vijandig gedragen, kan je ze eens samenzetten.

    
Deze kooi is in twee opgesplitst: de chinchilla's kunnen elkaar leren kennen en neuzen.

Een derde mogelijkheid is om een wenkooitje in de gewone kooi plaatsen. In het wenkooitje plaats je de chin die je al het langste hebt. De nieuwe chin mag vrij rondlopen in de normale kooi: zo krijgt de nieuweling de kans om de kooi te verkennen en heeft de andere ook minder het idee dat hij het alleenrecht heeft op de kooi. Regelmatig kan je proberen om de chins bij elkaar los te laten in de grote kooi. Indien ze toch beginnen te vechten, plaats je onmiddellijk de aanstoker van de ruzie in het wenkooitje als straf.

Een iets meer risicovolle onderneming is om ze eens samen te zetten in een kleine kooi of zelfs met 2 in een transportbox. Ze wennen noodgedwongen aan elkaars geur en elkaars aanwezigheid. In een kleinere ruimte zullen chins over het algemeen minder snel beginnen vechten, en ze kunnen elkaar ook niet vermijden. Geef ze een gemeenschappelijk probleem, namelijk de stress van in een transportbox te zitten: wandel rond met de box, beweeg ermee zodat de chinchilla’s hierop gefocust zijn en niet op elkaar.

Koppel nooit met een zwangere chinchilla, gezien de stress van het koppelproces niet goed is voor de zwangerschap. Koppel ook nooit een moederchinchilla waar nog baby's bijzitten, zij zal haar jongen fel verdedigen en de nieuwkomer niet aanvaarden.

Als de 2 chinchilla's 's avonds tegen elkaar zitten te slapen is de koppeling geslaagd.
Eénmaal gekoppeld zijn chins meestal vriendjes voor het leven.Best Friends Forever