Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Voortplanting
Ontwikkeling
Problemen
Shows
Ontwikkeling

Chinchilla's zijn nestvlieders: de kleintjes worden kant en klaar geboren. Ze zijn volledig behaard, de ogen zijn open en ze zullen onmiddellijk de kooi verkennen. De jongen zijn actiever dan hun ouders en zijn al vrij sterk. Ze kunnen vrijwel direct springen, klimmen en snel lopen.

    
Pasgeboren en nu al super schattig
  

 Na de geboorte kan je de kleintjes voorzichtig oppakken om te controleren dat alles in orde is en om het geslacht te bepalen. De kleintjes zullen niet verstoten worden door de moeder. Doe dit wel op een rustige manier, laat eerst de moeder aan je handen ruiken zodat ze weet wie er met een kleintje weg is en ze dus niet ongerust wordt. Haal ze zeker niet weg bij de moeder als ze melk aan het drinken zijn, maar pak ze op als ze door de kooi hobbelen. Moeder en baby zullen met geluidjes met elkaar blijven communiceren.

    
Een handjevol babychinchilla

Controleer het geslacht, hun kleur (roze neus en geslachtsdeel), aantal teentjes, staartje, naveltje en weeg de baby: een goed geboortegewicht ligt tussen de 40 en de 60 gram. Het gewicht kan je de eerste dagen opvolgen: na geboorte mogen het kleintje een paar gram afvallen, maar daarna moet de baby gestaag bijkomen in gewicht. Belangrijker nog dan te wegen is goed naar de baby te kijken: als hij stevig op zijn poten staat, actief, warm en roze is, dan is alles in orde. Onder het onderdeel Algemeen vind je uitleg en foto's over hoe je het geslacht kan bepalen.


1 dag oud: volop aan het ontdekken

Baby's maken vaker en luider geluidjes dan volwassen chinchilla's. Er zijn bepaalde geluidjes die typisch zijn voor baby's zoals het zachtjes zingen als ze tevreden zijn, of het luide gepiep dat ze maken als de moeder hen schoon maakt. De moeder maakt ook een specifiek zacht knorrend geluid om haar jongen bij zich te roepen of om hen te kalmeren. Zij is meestal nooit ver weg, chinchillavrouwtjes zijn over het algemeen erg toegewijde moeders.
 


Moeder is nooit ver weg

De baby’s hebben nog geen besef van hoogte of afstand. Ze kunnen echter al van dag 1 zonder angst vertikaal tralies omhoog klimmen tot op gevaarlijke hoogtes. Zonder nadenken zullen ze ook van een hoog plankje of van de tafel af lopen. Pas dus zeker op dat de kleintjes zichzelf niet in gevaar kunnen brengen en pas de kooi aan vóór hun komst. Het grootste gedeelte van de tijd liggen deze kleine monstertjes echter ofwel onder hun moeder, ofwel huppelen ze vrolijk in de kooi.


Klein maar zonder vrees

De eerste keer dat babychins in het zandbadje kruipen weten ze meestal niet wat te doen. Ze leren het echter snel van hun ouders en zullen al gauw enthousiast beginnen te graven in het zand. In een later stadium zullen ze voor de eerste keer rollen. Bij het ene kleintje gaat dit al wat sneller dan bij het andere.

Babychins drinken uiteraard melk bij hun moeder, maar vrij snel zullen ze ook op het hooi beginnen te knabbelen. Wat later zullen ze ook pellets eten en zullen ze de waterfles ontdekken.


Deze baby beklimt het etensbakje om aan de pellets te kunnen


De jongen blijven zolang ze kunnen melk drinken bij hun moeder. Ze mogen gespeend worden ten vroegste op de leeftijd van 8-10 weken. Om inteelt te voorkomen moeten de kleintjes wel ten laatste op een leeftijd van 3,5 maanden bij de ouders weggehaald worden.

 

     
 
    
Het is erg leuk om de kleine wollebolletjes te zien opgroeien