Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Genetica
Standaard
Beige
Wit
Ebony
Velvet
Violet
Saffier
Blue Diamond
Royal Persian Angora
Black Pearl
Royal Persian Angora

1 van de nieuwere ontwikkelingen op het vlak van mutaties is de Royal Persian Angora Chinchilla. Ze zijn sinds 2005 beschikbaar op de Amerikaanse markt en de laatste jaren langzaamaan ook in Europa te vinden, al blijven ze toch nog zeldzaam.

De Royal Persian Angora of kortweg RPA heeft als fenotype een uitzonderlijk lange, zijdezachte vacht van wel 6-8 cm lang of langer. Bij geboorte zijn ze soms moeilijk te onderscheiden van een kortharige chinchilla, maar over verloop van weken en maanden groeit de vacht prachtig lang uit, deze blijft groeien tot op de leeftijd van 3 jaar. Ook de haren op de staart en rond de kop zijn extra lang en bovendien staat de RPA er om bekend erg mooie bolle kopjes te hebben. Alles tesamen zorgt dit voor een prachtig diertje met een hoge wowfactor!

Genetisch gezien is er nog enige onduidelijkheid over de vererving, algemeen wordt aangenomen dat het een recessief gen betreft waarbij enkel een homozygoot dus de lange angora vacht heeft, echter bij RPA dragers zie je vaak ook een iets langere vacht wat zou kunnen wijzen op een cumulatief dominante factor. Ook zou de combinatie van 2 RPA's angora's geven met een nóg langere vacht. De meeste fokkers van RPA geven ook aan dat de combinatie van 2 RPA dragers allemaal RPA of RPA drager jongen geven.

Hier ziet u foto's van 1 van onze Angora jongen, waarbij u de ontwikkeling ziet van baby tot een leeftijd van 8 maanden. De vacht zal nog blijven groeien tot op de leeftijd van 3 jaar!

      

    Het is een echte uitdaging om een goede angora te fokken, omdat op chinchilla shows de keurders over het algemeen net op zoek zijn naar een korte en vaste vacht, het tegenovergestelde van de Royal Persian Angora met zijn lange, zachte vacht. Een evenwicht tussen lengte van vacht maar toch dichtheid en goede helderheid, is ideaal.