Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Voortplanting
Ontwikkeling
Problemen
Shows
Problemen

Normaal gezien bevallen chinchillavrouwtjes zeer gemakkelijk. Ze zijn perfect in staat om geheel zelfstandig te bevallen, de jongen te drogen en ze te beginnen voeden. Meestal zijn chins goede moeders die hun kleintjes perfect verzorgen.  Slechts in zeldzame gevallen is menselijk ingrijpen nodig. 

Stuitbevalling

Bij een stuitbevalling komt de baby er met de achterkant eerst uit ipv met het hoofdje. De bevalling zal hierdoor moeilijker verlopen. Je kan soms een staartje uit de vagina zien steken. Vaak probeert het vrouwtje het zelf op de lossen door de baby aan de staart eruit te trekken, eventueel met beschadiging van de staart tot gevolg. Als het niet lukt moet je soms wat helpen: neem het staartje van de baby vast en tijdens een wee kan je een beetje trekken aan het staartje om het jong er zo stukje voor stukje uit te trekken. Je ziet duidelijk wanneer de chinchilla aan het persen is: ze zal zich schrap zetten en u ziet de flanken bewegen. Trek nooit aan het staartje als er geen wee is! Dit is niet zo eenvoudig omdat het staartje dun en nat is, en u moet dit natuurlijk erg voorzichtig doen.

De bevalling duurt te lang

Bij een normale bevalling zijn er eerst een tijdje lichte weeën waarbij de chin onrustig is, gevolgd door de echte persweeën waarbij de chin actief zal meepersen. Dit persen duurt normaal niet langer dan een half uur voordat het eerste jong te voorschijn komt. In sommige gevallen blijft de chin persen zonder dat er jongen komen. Als dit blijft duren moet er ingegrepen worden. Soms kunnen de weeën ook stoppen, terwijl je nog duidelijk jongen (harde bobbels, al dan niet bewegend) voelt in de buik. Je kan zachtjes wrijven over haar buikje om de weeën terug op te wekken, wat vaak al helpt. Lukt dit echter niet, en blijven de weeën gedurende lange tijd uit, moet je ingrijpen. Je gaat best naar een dierenarts, die een spuitje oxytocine kan geven wat de weeën versterkt respectievelijk terug opwekt. Indien ook dit niet helpt, zal er een keizersnede gedaan moeten worden. Wij hebben dit reeds 2 keer meegemaakt, waarbij wel de moeder maar niet de jongen het overleefd hebben. 
                 

Bijvoederen

Er zijn een aantal omstandigheden mogelijk waarbij de jongen geen of onvoldoende melk krijgen, en waarbij u zult moeten bijvoederen. Je kan de jongen regelmatig wegen om zeker te zijn dat ze voldoende binnenkrijgen. Een normaal jong mag de dag na de bevalling maximum een paar gram afvallen, maar daarna zou het gestaag in gewicht moeten bijkomen. Belangrijker nog dan het gewicht is het uitzicht van het babytje: als je in plaats van een groot, sterk, actief en roze jong, een mager, zwak en koud jong ziet, dan weet je dat er problemen zijn. 

Indien er te veel jongen zijn (4 of 5), zal de moeder onvoldoende melk hebben om ze allemaal voldoende te voeden. Vaak is er dan 1 zwak jong dat niet voldoende melk krijgt en vermagert. De hongerige jongen kunnen ook onderling veel gaan vechten voor de tepels. Indien je de mogelijkheid hebt om in dit geval 1 of meer jongen bij een andere zogende chinmoeder te zetten die zelf maar 1 of 2 jongen van ongeveer dezelfde leeftijd heeft, kan je dit overwegen. Dezelfde oplossing kan je gebruiken voor de zeldzame gevallen dat je met moederloze jongen zit, omdat de moeder ze verstoten heeft om één of andere reden of omdat de moeder gestorven is. Als je zelf geen pleegmoeder hebt, probeer dan ook bevriende chinchillahouders te contacteren.

Als dit niet mogelijk is zal je de jongen volledig zelf moeten voederen, wat een zeer zware taak is aangezien de jongen aanvankelijk zelfs om de 2 uur zullen moeten worden gevoed. Je kan ze tussendoor wel bij de andere chinchilla’s uit de familie zetten, vb de vader die ze weliswaar niet kan voeden maar wel kan warm houden.  Het bijvoederen kan gebeuren met puppy- of kittenmelk, enkele voorbeelden zijn: Milk-o-dog melkpoeder, KMR melkpoeder, Bogena kittenmelk, Nutrilon Soya 2.

Vergeet echter niet: de echte moedermelk is nog altijd het beste, vooral voor het afweersysteem van de baby. Grijp daarom niet te snel in, voeder pas bij als je ziet op de weegschaal dat de jongen dag na dag afvallen, niet enkel op basis van vermoedens.