Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Typisch Chin
Chinchilla's onder elkaar
Koppelen
Chinchilla's onder de mensen
Tam Maken & Hanteren
Geluiden
Tam Maken & Hanteren

Tam maken

Wanneer je een chinchilla hebt aangeschaft, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk tam maken en kunnen hanteren. We vertrekken hier van het principe dat je een handtamme chinchilla koopt van een liefhebber die voldoende tijd spendeert aan zijn dieren. Het hieronder beschreven proces is een manier om een chinchilla tammer te maken die naar onze ervaring erg effectief is. Het is gebaseerd op een eenvoudig leerproces waarbij je de chinchilla de leiding laat nemen.

►Eerst en vooral moet de chinchilla wennen aan zijn nieuwe omgeving en nieuwe kooi. De eerste dagen moet je dus geduld oefenen, pas als de chinchilla op zijn gemak is, kan je beginnen.

Begin het proces op een moment dat de chinchilla wakker en actief is. Verstoor zijn slaap niet hiervoor, of de chinchilla begint al met een humeur aan de oefening.


Deze chinchilla is klaar voor zijn eerste les

De belangrijkste regel is dat je de chinchilla naar jou laat komen, en niet andersom. Maak dus niet de fout om met je handen meteen achter de chinchilla aan te gaan om hem te pakken, de chinchilla zal reageren met zijn natuurlijke vluchtreactie. Benader hem ook niet langs boven, aangezien zijn natuurlijke vijanden voornamelijk roofvogels zijn, zal ook dit een vluchtreactie uitlokken.

Hou je armen in de kooi met vlakke handen als een tafeltje voor de chinchilla en beweeg ze NIET. De nieuwsgierige aard van de chinchilla zorgt er meestal voor dat hij je handen en armen zal komen onderzoeken. Iets onderzoeken betekent voor een chinchilla besnuffelen, betasten (met de snorharen), een eventuele proefbeet en dan er op gaan staan. Met de proefbeet bedoelen we dat de chinchilla met de tanden even een knijpje geeft. Dit is niet pijnlijk, volledig onschadelijk, maar wel iets waar bijvoorbeeld een jong kind van zou kunnen schrikken.


De nieuwsgierige aard van de chinchilla speelt in ons voordeel

Geduld is een schone deugd. De chinchilla zal aan je handen komen snuffelen en misschien meteen weer wegspringen. Hou de armen nog steeds stil in de kooi. De chin zal telkens dichterbij komen, telkens een stapje verder gaan, en dan weer weg vluchten. Laat de chinchilla maar het werk doen, je doet nog steeds niets. De chin zal telkens dichterbij komen, tot hij eens op je hand komt zitten. Doe nog steeds niets. Als de chin eenmaal volledig ontspannen op je handen blijft zitten , beweeg je langzaam de hand een klein beetje. De chinchilla zal meestal schrikken en weer wegspringen. Hou de hand weer stil tot de chin terug komt. Hij moet nu wennen aan het zitten op een bewegende hand. Je kan telkens een beetje verder gaan, doch maak de eerste bewegingen telkens in de kooi, zodat de chin kan wegspringen op een plankje en dus niet kan vallen. Stap voor stap zal de chinchilla zo meer aan je wennen, tot de chin vlot op je handen springt en je hem uit de kooi kan nemen. Dit kan minuten, uren of dagen duren, afhankelijk van de chinchilla.

Snoepjes: je kan positief gedrag belonen door vb een rozijntje of een koekje op de hand te leggen. Let wel op dat je het totaal aantal snoepjes beperkt houdt. De chinchilla zal je komst associëren met het krijgen van lekkers. Bepaalde chinchilla’s zullen ook proberen om JOU te trainen op deze manier en soms niet meer van je arm (of schouder, elleboog, hoofd,…) af te krijgen zijn in de hoop een rozijn te krijgen.

    
Met een rozijntje kan je een chinchilla uit zijn schulp lokken


Regelmaat en timing. Chinchilla’s zijn gewoontediertjes. Als je er de gewoonte van maakt om telkens rond hetzelfde tijdstip naar uw chinchilla’s te gaan, ze eten te geven en met hen te spelen, zullen ze al gauw klaarstaan rond dit tijdstip. Je kiest uiteraard best een moment ’s avonds of ’s morgens vroeg, wanneer de chinchilla van nature wakker is.

Pavloviaanse training. Net zoals een hond, kan je de chinchilla bepaalde gewoontes aanleren en dus “trainen”. Als je telkens met de koekjesdoos schudt vóór je een koekje geeft, zal de chinchilla al aan komen rennen als hij de koekjesdoos hoort, of zelfs de schuif waar die koekjesdoos inzit. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een zandbadje. Dit werkt ook in de 2 richtingen: als je telkens voor de chinchilla pakt om hem bijvoorbeeld te wegen ‘kom’ zegt, dan zal de chin wegspringen als je nog maar ‘kom’ zegt als hij geen zin heeft in een weegbeurt. Ze zijn slimmer dan u denkt! Lopen de chinchilla’s los en slaak je een telkens een diepe zucht voordat je de strijd om hen te vangen aanvangt, dan zullen de chinchilla’s bij elke zucht plots spoorloos verdwenen zijn… Sommige chinchilla’s kennen ook goed hun eigen naam.


Hier met dat koekje!
 
 

Hanteren

Een handtamme chinchilla kan je zonder enig probleem hanteren en oppakken. Belangrijk is wel dat je dit op de goede manier doet, comfortabel voor de chinchilla maar ook veilig zodat de chinchilla niet kan vallen.

Een vuistregel is dat je de pootjes van de chinchilla moet ondersteunen: de chinchilla moet als het ware op je handen “staan”. Dit is tegenstelling met bijvoorbeeld een konijntje dat men onder de oksels kan oppakken en de buik gaat ondersteunen: dit kan NIET bij een chinchilla. Jonge kinderen moeten hierbij wat geholpen worden.Laat de chinchilla op uw hand "staan".

 
Ten tweede is het belangrijk dat je de chinchilla niet langs boven benaderd. Je laat de chinchilla op je handen stappen (zoals beschreven bij ‘tam maken’) of je schept de chinchilla als het ware langs onderen op met 2 vlakke handen waarbij de chin niet anders kan dan op je handen te stappen.

Als je de chin buiten de kooi draagt, bouw je best een extra veiligheid in zodat de chin onmogelijk kan vallen. De basis van de staart van de chinchilla wordt hiervoor het best tussen de vingers genomen. Als de chinchilla wat tegenspartelt kan je hem ook tegen je lichaam houden.

     
Ondersteun de pootjes en hou de staartbasis tussen uw vingers voor de veiligheid

Een chinchilla kan volledig opgenomen worden aan de basis van de staart, zonder dat dit pijn doet. Het is voor de chinchilla minder leuk omdat zijn pootjes dan niet ondersteund worden, maar dit kan geen kwaad. Je kan deze methode gebruiken als je een weerspannige chinchilla wilt vangen. Let wel: we bedoelen hier wel degelijk de staartbasis, zo dicht mogelijk tegen het lichaam van de chinchilla aan. Til een chinchilla nooit op aan de staartpunt, de chinchilla kan dan gaan spartelen en de staart kan breken.

Als je een chinchilla niet op de juiste manier of te ruw oppakt, kan deze plukken haar loslaten. Dit is een natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen roofdieren die de chinchilla willen bijten, maar met enkel een mond vol haar achterblijven. Dit doet de chinchilla geen pijn, maar dit beschadigt zijn vacht wel.

Een belangrijke tip hier opnieuw: geduld is een schone deugd.