Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Typisch Chin
Chinchilla's onder elkaar
Koppelen
Chinchilla's onder de mensen
Tam Maken & Hanteren
Geluiden
Chinchilla's onder elkaar

Het gedrag tussen chinchilla's onderling kan complex zijn.

Een groep chinchilla's kan een hechte familie vormen. Ze slapen samen op een hoopje, eten samen, wassen elkaar uitvoerig, spelen samen,... Ze kunnen elkaar uit liefde zelfs de snorharen af bijten: schrik dus niet als uw chin plots afgekloofde snorhaartjes heeft. De hechte familiebanden betekenen ook dat wanneer er een chinchilla overlijdt, de rest van de familie zal treuren.
 

Familiebanden kunnen erg hecht zijn

 
Een familie chinchilla's zal ook samen zorgen voor eventuele kleintjes die in de groep geboren worden. Een pas bevallen vrouwtje mag dus gewoon samen met de jongen in de kooi blijven. Ook als je een babychinchilla eventjes opppakt, zal deze niet verstoten worden door de familie. Babychinchilla’s worden ook regelmatig van kop tot teen gewassen door hun familieleden, soms zelfs zodanig dat hun vacht er van in pieken rechtop staat: schoon zullen ze zijn!


Deze pasgeboren baby is zodanig goed gewassen door zijn familie
dat hij er een punkkapsel aan overhoudt

In de groepsdynamiek zien we vaak een domino-effect: 1 chinchilla schrikt ergens van en alle chins schieten weg. Ze blaffen dan ook om elkaar te waarschuwen voor 'gevaar'.

In een groepje chins zijn de vrouwtjes baas boven het mannetje. Er is steeds een hiërarchie aanwezig in de groep. Soms probeert een opgroeiende chinchilla om op te klimmen in de hiërarchie wat tot strubbelingen in de groep kan leiden. Dominantie wordt duidelijk gemaakt onder andere via het merken van plankjes en het rijden op elkaar (zowel mannetjes als vrouwtjes).

Bij de eerste ontmoeting tussen 2 chinchilla's kunnen ze onmiddellijk vriendjes zijn, maar vaak, vooral indien het 2 volwassen chinchilla's betreft, kan er gevochten worden. Het vechten kan gaan van elkaar achter na zitten, urine naar elkaar spuiten (zowel bokjes als vrouwtjes), plukken haar uittrekken tot echt vechten en tot bloedens toe bijten, desnoods tot de tegenstander overleden is. Voor meer informatie om dit te vermijden kunt u kijken bij het onderdeel Koppelen.

Indien u merkt dat er in een stabiel groepje plots ruzies ontstaan, denk dan ook aan de mogelijkheid dat er een vrouwtje vruchtbaar of zwanger kan zijn, met de nodige humeurige vrouwtjes tot gevolg. Bij een onschuldige ruzie kunnen de chins elkaar met veel kabaal achterna zitten, eventueel een pluk haar uittrekken of urine op elkaar spuiten.