Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Typisch Chin
Chinchilla's onder elkaar
Koppelen
Chinchilla's onder de mensen
Tam Maken & Hanteren
Geluiden
Chinchilla's onder de mensen

Een handtamme chinchilla kan een hechte relatie opbouwen met zijn baasje.
Met handtam bedoelen wij een chinchilla die van kindsbeen af gewoon is om regelmatig opgepakt te worden door mensenhanden, eten uit de hand, regelmatig uit de kooi wordt gehaald om te spelen, etc. Natuurlijk is niet elke handtamme chinchilla even rustig en de ene wordt al liever geaaid dan de andere. Het karakter speelt ook steeds een grote rol: sommige chins zijn van nature uit meer aanhankelijk dan andere.


Sommige chinchilla's houden echt van krauwen

Een handtamme chin komt naar je toe als je het deurtje opent als hij wakker is. Als hij gewoon is om er op een bepaald uur uit de komen, zal hij het duidelijk laten merken wanneer het tijd is: druk doen in de kooi, aan de tralies gaan hangen, smekend kijken...


Mag ik er uit?


Een tamme chin komt vanzelf op je handen/armen/hoofd zitten als hij wil spelen, of laat zich gemakkelijk opnemen zonder protest. 
 


Sommigen zijn zo tam dat ze in slaap vallen in je kraag
 

Sommige chins zijn ook meesters in ontsnappingsspelletjes. Een tamme chin die regelmatig ontsnapt kan dit echt voor het plezier doen. Als je de chin wil vangen, heeft achterna zitten weinig zin aangezien de chin dit echt leuk kan vinden en met veel schijnbewegingen je kan uitputten. De chin negeren, rustig op de grond gaan zitten en hem te slim af zijn, of hem lokken met een snoepje of een zandbad is meestal succesvoller.

Een aanhankelijke chin kan zijn mens komen verzorgen net als een ander lid van zijn familie: nagels en haar "knippen", oren proper maken, aan de handen likken.  Ook kledingstukken zullen "verzorgd" worden tzz de chin kan knagen aan wollige truien, ritssluitingen, knabbelen aan ringen, horloges. Misschien steelt hij ‘en passant’ wel een knoopje van je trui.


Chinchilla of kapster?

Hoe aanhankelijk of tam een chinchilla ook is, ze hebben altijd een eigen willetje en kunnen zeer koppig zijn. Als ze hun zinnen ergens op zetten is het zeer moeilijk om hen er vanaf te brengen. Een chinchilla kan wel begrijpen dat hij iets niet mag, maar meestal trekt hij zich er weinig of niets van aan, en zal het met een ondeugende snuit toch doen. Word niet boos als de chinchilla ergens aan knaagt wat niet mag, het zit in zijn natuur. De chinchilla straffen of pijn doen zal hem enkel angstig maken. Wil je de chin echt iets afleren, dan kan je op het precieze moment dat de chinchilla iets verkeerd doet (bijvoorbeeld de knopjes van de afstandbediening eraf bijten) hem in zijn gezicht blazen. De meeste chinchilla’s vinden dit vreselijk en zullen stoppen waar ze mee bezig zijn, slechts een enkeling zal nog volharden in de boosheid. Je kan ook proberen om chinchillageluiden na te bootsen om te communiceren met hen, bijvoorbeeld protestgeluidjes.

Een handtamme chinchilla bijt in principe nooit een mens. Wij zijn in al die jaren dat wij chinchilla's als huisdieren houden nog nooit opzettelijk gebeten door een chinchilla. Evelien is éénmaal gebeten toen zij met de hand 2 vechtende chinchilla's uit elkaar haalde, waarbij de chinchilla per ongeluk in haar vinger beet in plaats van in de rivaal.

Wat chinchilla's wel doen is de zogenaamde 'proefbeet' waarbij de chinchilla met de tanden een kneepje geeft om te onderzoeken wat hij voor zich heeft (eetbaar?): dit is echter pijnloos en geheel onschadelijk.