Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Typisch Chin
Chinchilla's onder elkaar
Koppelen
Chinchilla's onder de mensen
Tam Maken & Hanteren
Geluiden
Typisch Chin

Chinchilla's zijn eigenaardige en eigenzinnige dieren. Ze zijn zeker wat betreft hun gedrag niet te vergelijken met andere knaagdieren. Hier volgt een opsomming van wat er zoal "typisch chin" is.

►Chinchilla's zijn schemer- en nachtdieren. Dit wil zeggen dat ze voornamelijk 's avonds en 's nachts actief zijn. 

Chins zijn eigenzinnige dieren: ze doen precies waar ze zelf zin in hebben, je kan hen je wil niet opleggen. Ze kunnen ook volharden in hun boosheid vb om de knopjes van je afstandbediening stuk te knagen. Ze zijn intelligent genoeg om te leren wat mag en wat niet mag, ze zijn echter ook koppig genoeg om dit compleet te negeren. 


Intelligent en koppig: typisch chin

►Chinchilla's zijn rasechte knaagdieren. Ze knagen aan werkelijk alles: hout, plastic, aluminium, glas, kledij, juwelen... Ze kunnen zeer hard knagen en raken vrijwel overal doorheen. Sommige verkopers in dierenwinkels proberen wel eens kooien te verkopen met zogenaamd "knaagveilig plastic": dit is een contradictio in terminis!


Een uurtje eerder lag hier nog een houten speeltje: een typisch chinchilla-slagveld.
Als je goed kijkt zie je dat ook de deur en zelfs het aluminium aangeknaagd is.

Chinchilla's zijn groepsdieren. Ze vormen hechte banden en liggen meestal op, over of onder elkaar te slapen. Zet een chinchilla NOOIT alleen: hij kan wegkwijnen van verdriet.


4 chinchilla's op een hoopje

Chinchilla's zijn ware ontsnappingsmeesters: wanneer je ze in een nieuwe kooi plaatst zullen ze systematisch alles onderzoeken en testen op mogelijkheden tot ontsnappen. Dit is geheel normaal gedrag. Je kan nooit een slotje teveel op de kooideurtjes hebben! Eénmaal ze weten dat een deurtje open kan, zullen ze dit niet vergeten en fanatiek blijven proberen om het deurtje te openen.
 

Chinchilla's zijn zeer nieuwsgierige dieren. Een nieuwe of veranderde omgeving zal uitgebreid onderzocht worden. Vanuit een veilige plaats (vb van onder een kast) zal de ruimte systematisch verkend worden, de omgeving wordt gememoriseerd en de chinchilla's zullen na verloop van tijd blindelings hierin rondrennen. Chinchilla's hebben een slecht zicht: als er in de bekende ruimte iets van plaats verandert, is de kans groot dat ze er zeer verbaasd tegenaan botsen.

     
Een chinchilla nieuwsgierig noemen is nog een understatement 

Dankzij hun grote oren hebben chins een erg goed gehoor. Bij het minste geluid zullen ze hun oren hier op richten. Van luide of plotse geluiden kunnen ze schrikken. Je kan ze uiteraard wel laten wennen aan de normale huishoudgeluiden zoals stofzuiger of televisie.  


Chinchilla-oortjes: Mickey Mouse is er niets tegen

Een ander belangrijk zintuig bij de chinchilla is de tastzin, met name de snorharen. Deze zijn zeer gevoelig en kunnen ook in vele posities gezet worden, tot zelfs recht voor hen. Een babychinchilla kan de snorhaartjes nog niet onmiddellijk gebruiken, de snorhaartjes staan een beetje alle kanten op en ze hebben er nog niet veel gevoel in. 


Chinchillasnorries zijn heel beweeglijk

 

Aan de lichaamstaal van een chinchilla kan je ook veel afleiden. Een chin die op de achterpootjes gaat zitten en de oortjes spitst, is alert. Een chin die op een bolletje zit, met de oortjes opgevouwen, zit te slapen. Soms kan een chin zelfs met de vier pootjes tegelijkertijd in de lucht springen van plezier, vb tijdens het spelen. Wanneer je je chinchilla goed kent, zal je aan de mimiek van de chin ook veel kunnen afleiden. 

         
Een alerte chin gaat rechtop zitten en spitst de oren 

Chinchilla's wagen zich regelmatig aan verbouwingswerken in hun kooi. Ze kunnen kuilen graven in de bodembedekking, takken verslepen, knaagstenen verplaatsen, plankjes wegknagen,... Zwangere vrouwtjes graven vaak een kuiltje uit in de bodembedekking in voorbereiding op hun bevalling. 
 

Een chinchilla heeft een goed ontwikkelde oog-handcoördinatie: ze eten werkelijk met hun handjes. Ze kunnen hun 2 handjes ook afzonderlijk gebruiken, vb een stukje stro in het ene handje, een pellet in het andere handje. Chinchilla’s zijn de enige knaagdieren die dit kunnen. 


De 2 handjes werken afzonderlijk van elkaar

Een opgewonden chinchilla kan al eens met zijn staart beginnen kwispelen. Dit kan seksuele opwinding zijn, maar ook bijvoorbeeld spanning bij het ontmoeten van een nieuwe interessante chinchilla.
  

Chins hebben veel verschillende slaaphoudingen: meestal zitten ze op een bolletje te slapen, alleen of in groep als 1 grote bol, maar evengoed eens op hun zij, op de rug, rechtop tegen een wand of rechtop in het niets, bovenop een andere chin...

               
Chinchilla's slapen meestal op een hoopje bij elkaar...


         
... maar alles kan en alles mag

Het kan al eens voorkomen dat een chinchilla een keuteltje opeet. Het ziet er misschien niet al te smakelijk uit, maar het is volkomen normaal. Dit kan een eigen keuteltje zijn of die van een andere chinchilla.
 
Chinchilla's zijn heel schone dieren. Ze wassen zich regelmatig in hun zandbadje, controleren zelf hun eigen vacht, wassen hun snorhaartjes en vergeten ook hun intiem toilet niet. Sommige bokjes schijnen wel extra veel belangstelling te besteden aan hun intiem toilet. Ze kunnen zich zeer diep voorover buigen om hun penis te verzorgen en sommigen schijnen er plezier aan te beleven. Of het dan gaat over een extra grondige schoonmaakbeurt, dan wel masturbatie, is nog maar de vraag...