Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Genetica
Standaard
Beige
Wit
Ebony
Velvet
Violet
Saffier
Blue Diamond
Royal Persian Angora
Black Pearl
Velvet

De Velvet chinchilla heeft een donker masker en een donker deken op de rug. Op de flanken is de kleur wat lichter, de buik is wit. We zien ook typische "Velvetstreepjes" op de voorpoten en soms ook op de achterpoten  (ook "Paw Spats" genoemd). Bij geboorte is de Velvet factor meestal enkel te herkennen aan een donker snoetje en de Velvetstreepjes. Pas rond 8 maanden komt de Velvetkleur volledig tot uiting.

    
Velvetstreepjes

Pas op: Kruis nooit twee Velvet chinchilla's met elkaar! Omwille van een lethale factor zal 25% van de jongen niet levensvatbaar zijn met gevaar voor de moeder.

Black Velvet <Vv>

De Black Velvet heeft een zwart masker en deken en zwarte streepjes op de pootjes. De buik is wit, de ogen en oren zijn donker. Dit was de allereerste mutatie op de markt.


Black Velvet

Wit Velvet <WwVv>

Dit is een combinatie van de genen Wit en Velvet. De Wit Velvet is wit met veelal een grijs masker en snoet. Op de poten ziet men meestal duidelijk de Velvetstreepjes. De buik is wit, ogen en oren zijn donker.

    
Wit Velvet

Brown Velvet <BbVv>

De Brown Velvet is een combinatie van de genen Velvet en Beige. Deze chins hebben een bruine snoet, masker en deken. De flanken zijn beige, de buik is wit, de oren zijn roze en de ogen bordeauxrood.Brown Velvet
Foto met dank aan Lima Chinchillas
 

Ebony Velvet <EeVv of EEVv>

Dit is een combinatie van Ebony (in verschillende kleuren mogelijk) met de Velvet factor. Deze kleur wordt ook "Velvetco" genoemd. Het verschil tussen een zwarte Ebony Velvet en een Hetero Ebony is niet altijd even duidelijk, hoe donkerder de chinchilla hoe moeilijker het onderscheid. Kenmerkend voor de Ebony Velvet is de geheel zwarte kop en snoet en de velvetstreepjes op de voorpoten (en eventueel op de achterpoten) in combinatie met een grijze buik.
Bij de Homozygote Ebony <EEVv> is de Velvetfactor niet zichtbaar aangezien de chin geheel pikzwart is.  Hier is het belangrijk om de achterlijnen van de chin te kennen, oa. om Velvet-Velvet verparingen te vermijden.Velvetco