Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Aanschaf
Huisvesting
Verzorging
Gezondheid
Verzorging

Een chinchilla heeft over het algemeen weinig verzorging nodig.

Je hoeft een chinchilla nooit te wassen, de chins houden zichzelf schoon door middel van een zandbad. In het wild rollen de chinchilla’s zich in vulkanische as. Geef de chinchilla dagelijks een zandbad met een dikke laag (2-3 cm) zand. Het zand dat hiervoor gebruikt wordt is speciaal chinchillazand. Geef zeker nooit schelpenzand, vogelzand of rijnzand aangezien dit de vacht kan beschadigen. Als 'bad' kan je een schaal, een kom, een pan of een ovenschotel gebruiken zolang het maar metaal, aardewerk of glas is, plastic zandbadjes zullen meestal het niet lang overleven. De chins zullen met veel plezier hierin graven en rollen en zo zal hun vacht in goede conditie blijven. Je kan het zand uitzeven om grof vuil er uit te halen, af en toe moet je volledig nieuw zand geven. Was een chinchilla nooit met water!

        

 
Deze chinchilla rolt zich met overgave door het zand
 
De kooi zelf moet ook regelmatig een verse bodembedekking krijgen. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van de soort bodembedekking, de grondoppervlakte van de kooi en het aantal chins. Af en toe mag de hele kooi eens met een vochtige doek en zeep schoongemaakt worden.

Voeding

De chinchilla heeft een zeer sober dieet dat rijk is aan vezels. De basisvoeding bestaat simpelweg uit chinchillapellets, hooi en water. Deze drie moeten ze steeds ter beschikking hebben. De chinchilla zal nooit te veel eten als u hem dit geeft. Een vuistregel is dat je een chinchilla nooit "nat" eten mag geven. Dus geen verse groenten (zoals wortelen, sla, witloof), maar wel droog eten (zoals gedroogde kruiden, droge pellets).

Chinchillavoer:
Het beste voer zijn pellets die speciaal voor chinchilla’s gemaakt worden. Hier zit alles in wat de chinchilla nodig heeft. Eén chinchilla eet gemiddeld 1kg pellets per maand wat neer komt op ongeveer 35g per chinchilla per dag. Er zijn verschillende merken pellets verkrijgbaar in de dierenwinkel (zoals Vitakraft). Een aantal grote chinchillafokkers produceren zelf hun voer wat via liefhebbers dan verspreid wordt. Wijzelf geven Chiko 3000 pellets. 
 
Er bestaan ook gemengde voeders waarbij de gewone pellets gemengd zijn met rozijnen en ander gekleurd snoepgoed. Het nadeel van dit soort voer is dat de chinchilla enkel het lekkers er tussen uit haalt en zo niet alles binnen krijgt wat hij nodig heeft. De chinchilla kan hierdoor te dik worden of diarree krijgen. Andere voeders die niet specifiek ontwikkeld zijn voor chinchilla's maar bestemd zijn voor andere knaagdieren zoals konijnen, cavia's of hamsters zijn absoluut uit den boze.
 
Hooi:
Er bestaan verschillende soorten hooi. Het hooi moet schoon en droog zijn, vuil of nat hooi moet uit de kooi verwijderd worden. Bewaar het hooi op een droge plaats zodat het niet kan beschimmelen. 
Verwar hooi niet met stro. Een chinchilla mag gerust af en toe eens op een stukje stro knabbelen, maar hooi is basisvoeding, stro niet.  

Water:
Een chinchilla moet steeds over vers water beschikken wat best in een drinkflesje gegeven wordt.

Knaagstenen:
De knaagsteen heeft een dubbele functie: het slijt de tanden en is een bron van calcium.
Let wel: een knaagsteen is geen zoutsteen of liksteen (voor vogels en reptielen).

Extra's:
Chinchilla's houden van gedroogde kruiden. Je kan dit apart geven of door het hooi mengen. Enkele voorbeelden: luzerne, citroenmelisse, pepermunt, paardebloem, meidoorn. Er bestaan ook zakken hooi waar al wat kruiden door gemengd zitten. Dit is echter geen noodzaak.
Een niet-gekookt stukje pasta of een heel klein stukje toast vinden ze ook erg lekker. Rozijntjes vinden ze ook erg lekker, maar hou het dan op 1 of 2 rozijntjes, geen doosje!

Hiernaast zijn er verschillende soorten chinchillasnoepjes verkrijgbaar in de dierenwinkel. Plakkerige koekjes met veel suiker zijn te vermijden aangezien dit diarree kan veroorzaken. Geef geen vetrijke dingen zoals bijvoorbeeld pindanoten. Voor alle extra's geldt: geniet met mate!  

         
Chinchilla's zijn soms echte snoepkonten

Speeltjes

Chinchilla's zijn actieve en speelse dieren. Er zijn vele verschillende soorten speeltjes te vinden in dierenwinkels zoals wilgenbrugjes, knaagtakken ed. Je hoeft de kooi heus niet vol te proppen met allerlei spulletjes, het is beter om regelmatig af te wisselen zodat hun interesse telkens weer gewekt wordt. De lievelingsbezigheid van chinchilla’s is knagen, dus hou er rekening mee dat alle speeltjes na verloop van tijd vernietigd zullen worden. Een gouden regel hierbij is wederom: geen plastic!  
 
     
Knagen is de nummer 1 hobby!
 
Je hoeft echter niet speciaal dure speeltjes te gaan kopen: er zijn een heleboel huis-, tuin- en keukenvoorwerpen waar chins zich uren mee kunnen vermaken, zoals een leeg toiletrolletje, een kartonnen doos of een kruik om zich in te verstoppen. Kortom: chins entertainen is kinderspel.
 

Een eenvoudig leeg wc-rolletje: speelplezier verzekerd!
 

Warmte


Chinchilla's kunnen niet goed tegen de warmte en door hun dikke bontjas raken ze de hitte moeilijk kwijt. Plaats de kooi zeker nooit op een warme plaats. Geef hen op warme zomerdagen een gekoelde steen om op te liggen of een bevroren flesjes met water waar ze zich aan kunnen verkoelen. Een fris zandbadje uit de ijskast kan ook voor verkoeling zorgen. Hou zeker het zonlicht buiten en haal ze ook 's avonds niet uit om te spelen, aangezien ze het door de inspanning nog warmer zullen krijgen.