Educhin
De Chinchillasite
Home
Chinchilla als huisdier
Chinchilla's fokken
Chinchillagedrag
Kleuren en soorten
Baby's / Te Koop
Contact
Genetica
Standaard
Beige
Wit
Ebony
Velvet
Violet
Saffier
Blue Diamond
Royal Persian Angora
Black Pearl
Wit

Pas op: kruis nooit twee witte chinchilla's met elkaar! Omwille van een lethale factor zal 25% van de jongen niet levensvatbaar zijn met gevaar voor de moeder.

Mozaïek , Bont, Wilson White en Zilver <Ww>

De Mozaïek chinchilla is wit met grijze schakeringen. De buik is steeds wit, de ogen en oren zijn donker. Er zijn meerdere patronen mogelijk. Als het wit duidelijk afgelijnd is van het grijs spreekt men van Bont. Als de chinchilla geheel zuiver wit is, inclusief de staart, spreekt men van een Wilson White. Een laatste mogelijkheid is de kleur Zilver. Dit is een variant van de Mozaïek waarbij de vacht wit is met grijs-zilveren haarpunten. De chins zien er bij de geboorte meestal uit als een standaard met de kenmerkende duidelijk afgelijnde witte staartpunt. Naarmate ze ouder worden, zullen ze steeds lichter worden.
De genetische basis van al deze verschillende kleuren en patronen is voor zover bekend hetzelfde.


    
Links: Wilson White
Rechts: Bont Foto met dank aan Elien Hertoge

Pink White, Abricot, Beige Bont en Beige Zilver <WwBb of WwBB>

De Pink White is een combinatie van Wit met Beige. De chins zijn geheel wit met roze oren, rode ogen en een roze schijn over de witte vacht. Kan zowel voorkomen als hetero of als homozygoot voor beige. Een andere naam voor de Pink White is Rosé.  Bij de Abricot zijn er beige kleurschakeringen doorheen de witte vacht. Als het wit duidelijk afgelijnd is van het beige spreekt men ook wel van een beige-bonte chin. Ook het zilver-patroon is mogelijk: de Beige Zilver heeft een witte vacht met beige haarpunten, opnieuw met de kenmerkende witte punt aan een beige staart.

     
 Links: Pink White
Rechts: Beige Bont

Ebony White, Ebony Bont en Ebony Zilver <EEWw of EeWw>

Dit is een combinatie van Wit met het Ebony gen. Deze chins zijn wit met grijze schakeringen die kunnen overlopen op de buik. Dit is niet steeds het geval, aan sommige Ebony Whites is het niet te zien dat ze de Ebony factor met zich mee dragen. De Ebony White kan ook in Bontpatroon voorkomen, met duidelijk afgelijnde witte en grijze gebieden in de vacht. Ebony Zilver is een witte chin met zilveren haarpunten, vaak ook op de buik. De chins zien er bij geboorte meestal uit als een Hetero of Homo Ebony met de kenmerkende witte staartpunt. De vacht zal met de leeftijd meestal lichter worden van kleur, maar kan ook weer donkerder worden of plots donkere schakeringen gaan vertonen.


Ebony Zilver
 

White Velvet <WwVv>

Dit is een combinatie van de genen Wit en Velvet. De White Velvet is wit met veelal een grijs masker en snoet. Op de poten zie je meestal duidelijk de Velvetstreepjes. De buik is wit, ogen en oren zijn donker.

    
Links: Wit Velvet
Rechts: Zilver Velvet